materijali u gradjevinarstvu

Sreda, Decembar 03, 2008

Energiju možete uštedeti ugradnjom nekoliko vrsta stakala, a neke od njih su dalje pojašnjeni. 

Toplotna stakla su livena ili valjana, imaju obojena stakla koja mogu biti siva, zelena, boja bronze, a obrađena su tako što su obostrano izglačana i polirana. Dodatkom gvozdenih oksida veliki deo ultracrvenih ili infracrvenih zraka koja predstavljaju toplotna zračenja zadržava se u staklu. Zaštita od sunca zasniva se na refleksiji ili apsorpciji jednog dela infracrvenih zraka, tako da veći deo toplote zadržavaju u sebi ili dalje reflektuju u polje što nije slučaj kod normalnog stakla. Sasvim mala količina toplote prelazi u prostoriju. Zbog toga se ovo staklo samo jako zagreva pa je potrebno ostaviti prostor ( oko 5 mm ) između ivica stakla i žleba. Ovo staklo dobro propušta svetlost,a obojenost stakla posmatrano spolja je vidno primetna, dok je u prostoriji, unutra, neprimetna. Boja je utoliko intenzivnija ukoliko je staklo deblje. Mogu biti armirana ( Contracolor ) i nearmirana ( Parsol ). Debljina je od 8 do 24 mm, a koriste se za kancelarije, laboratorije, bolnice, prostore sa životnim namirnicama, trpezarije, čekaonice, atelje itd.

Izolaciona stakla sastavljaju se od dve ili više staklenih ploča, pri čemu međuprostor ostaje hermetički zatvoren, debljine najčešće 12mm. Prostor je ispunjen suvim vazduhom ili specijalnom mešavinom gasova, što sprečava kondenzovanje vodene pare. U poređenju sa običnim jednostrukim staklom, od koga je skuplje, smanjeni su troškovi grejanja, što znači da ova stakla veoma dobro zadržavaju toplotu u unutrašnjosti objekata pa je i ušteda energije za zagrevanje objekata veoma značajna. Zvučna zaštita je takođe veoma značajna kod ove vrste stakla. Prljanje stakla iznutra ili ulazak prašine nisu mogući, pa pranje stakla iznutra nije potrebno. Lako se ugrađuje u jednostavne okvire.

(#)

Generalna, biznis :: Autor cikic 14:01

pohvala [Odgovori]

veoma korisan tekst u uslovima velike svetske krize i potrebe ustede energije

milosgenije 04/12/2008 09:22

Vetrobran [Odgovori]

Imam dilemu...na vikendici imam jedan otvor na zidu koji treba da pokrijem. Taj deo vikendice sam koristi za rostiljanje kada dodjem sa drustvom. Zeleo bih da stavim neko staklo ili plastiku da bih zastitio hodnik od vetra i promaje u tom delu. Ali, zeleo bih da mi i dalje svetlost dopire kroz taj deo. Otvor je velicine 200*100cm. Sta mi preporucujete?

srdjane 04/12/2008 09:42

Komentar [Odgovori]

Koliko centimetera zida zamenjiuje vakuum staklo od 12 mm

dragana85r 18/12/2008 10:06

[Odgovori]

Zanimljiva tema

mlekarstvo 18/12/2008 10:15

[Odgovori]

Zanimljiva tema

mlekarstvo 18/12/2008 10:15

[Odgovori]

Ko nije upucen u ovakve stvari, ni ne moze da izgradi nesto kvalitetno!

kika 19/12/2008 14:31

Dodaj komentar

Dodaj komentar

Zapamti me